Rondreis door Bali

Ik heb een geweldige trip gemaakt door het prachtige en heerlijke Bali.
Echt een super reis was dit !

Rondreis Bali 

Een grote droom van mij is om meer en verder te gaan reizen, dus Bali was een mooi begin van deze droom. Natuurlijk heb ik al veel landen gezien, voornamelijk in Europa en horen die vakanties ook bij mijn reisdromen, maar dit was de eerste echte verre trip.

16 uur, inclusief overstap, vliegen. Het enige waar ik een klein beetje tegenop zag, maar ook wel weer zin in had, avontuur!!

Rijstvelden

Ik boekte mijn reis bij NRV, een online reisbureau gespecialiseerd in verre reizen.
Ik koos voor de privéreis “Klassiek Bali”.  Deze 15 daagse reis hield in dat je een eigen ( Nederlands sprekende ) gids hebt, chauffeur en meerdere plekken in Bali zou gaan bezoeken en ook nog is vliegen met KLM.

Ik kwam ’s avonds ( tijdsverschil van +6 uur ) aan in het hotel in Sanur, Taman Agung. Opzich een prima hotel, vooral de tuin met zwembad was erg mooi en groen. De slaapkamer vond ik wel tegen vallen, met name de stinkende badkamer. Maar goed dit was gelukkig maar voor één nacht.

De volgende ochtend vertrok ik naar Ubud. Deze dag begon met een voorstelling van de Balinese dans. Deze dansen worden uitgevoerd in kostuums en vaak met gamelanmuziek. Meestal heeft zo’n dans ook een betekenis.
Grappig om een keer mee te maken, het duurde een beetje lang , maar de dans moet je wel gezien hebben als je op Bali bent.
Onderweg kwam ik in plaatsjes met veel kunst, hout bewerkingen en goud en zilver.

Mooi om te zien hoe de mensen alles met de hand maken. Zo kundig allemaal. Het viel mij trouwens al meteen op dat de mensen zo vriendelijk zijn. Iedereen zegt je gedag en houdt een deur voor je open. Prachtig dat dit nog bestaat, wij in de westerse wereld zien dit niet heel vaak meer.
Deze dag ging ik ook naar een echte Balinese woning van een familie. Deze mensen hebben geen cent te makken, ze beheren een tuin met allemaal bananenbomen en andere vruchten, varkentjes en kippen.

Schattige Piggy

Ook was er een hele kleine donkere keuken waar voornamelijk rijst wordt gekookt. Voor ons heel primitief allemaal, maar voor die mensen hun leven. En ze leken gelukkig.

Keukentje van deze Balinezen

Hierna kwam ik bij een koffieplantage. Aan de rijstvelden gelegen zit deze plantage die behoort bij een familie. Ik mocht hier verschillende soorten koffie en thee proeven. Ook de Luwak koffie, dit is een van de duurste koffiesoorten van de wereld en gemaakt van koffiebonen die worden uitgepoept door de Luwak; een klein eekhoornachtige kat. Het grappige is dat zij de koffie niet filteren maar je krijgt gewoon je kopje koffie met een laag drap (koffieprut) onderin. De Luwak koffie smaakte gewoon net als normale koffie alleen ietsjes bitterder. Maar dit kan misschien ook komen omdat het prut gewoon in je kopje zit.

In de middag kwam ik aan in ons hotel in Ubud; D’Bulakan Boutique Resort. Wat een mooi hotel is dit. Heel gezellig en sfeervol, een aanrader. Ik verbleef hier twee heerlijke nachten.

De dag hierna was een relax dagje en besloot ik om lekker bij het zwembad wat bruin te gaan worden.

De volgende dag ging de reis verder richting Lovina. Onderweg kwamen we bij een mooi tempelcomplex genaamd Pura Taman Ayunm in Mengwi. Niet een hele bijzondere tempel, maar wel erg mooi aangelegd met planten en lelievijvers.
Ook bezochten we een lokale fruitmarkt. Wow wat is dit apart om te zien. Heel armzalig en onhygiënisch voor ons idee. Vis dat open en bloot in een mandje ligt, zonder gekoeld te worden en vol met vliegen zit. Heel normaal in dit soort landen.

Onze reis vervolgde naar een andere tempel; Ulun Danu tempel in het Bratan meer. Dit was de mooiste tempel die wij gezien hebben op Bali. Met drijvende tempels in het water. Zo’n mooi uitzicht geeft dit met de met wolken bedekte bergen op de achtergrond.

Ulun Dalu Tempel

We eindigden de rondreis van deze dag met een prachtige waterval die 40 meter naar beneden stort. Heel mooi om een waterval in het echt te zien. En man wat een geluid komt hiervan af !

We overnachtten hierna in Lovina; Aneka Lovina Villa’s & Spa. Een heel mooi opgezet hotel, maar deze kamer vond ik wat minder, ook weer vanwege de badkamer die niet heel schoon leek en de ontzettend muffe geur die in de kamer hing.

Dag 6 begonnen we heel vroeg. We hadden namelijk een dolfijnentour geboekt. Echt heel blij dat we dit gedaan hebben. Om 6 uur ’s ochtends begon de excursie en we zouden dan de zonsopgang en dolfijnen in het wild zien. Allemaal in een bootje op het water. Wat een rust op het water om 6 uur in de ochtend.
Echt een super beleving. En ja we hebben de dolfijnen gespot! Helaas heb ik daar geen goede foto’s van, maar het staat wel perfect op film. Deze ervaring was echt prachtig en had ik niet gemist willen hebben.

Onze weg vervolgde vandaag richting de plaats Candidasa. We kwamen aan bij een grote tempel, de moedertempel van Bali; Besakih tempel. Helemaal gebouwd van lavasteen. De Hindoeïstische tempel ligt op de hellingen van de vulkaan Gunung Agung en dateert uit de 14e tot 18e eeuw. In de vierde maanmaand van de Balinese kalender vindt het belangrijkste feest plaats en komen ze uit alle delen van het eiland naar deze tempel voor de offers.

We reden verder richting de Agung vulkaan. De vulkaan vormt de hoogste berg op Bali en is voor het laatst uitgebarsten in 1964. Onderweg hierheen kwamen we de aapjes tegen! Natuurlijk zijn we hier even gestopt om de aapjes te voeren met banaantjes. Wat een schatjes, dit was zo leuk! Als dierenliefhebster zijn dit echt de mooie dingen in het leven.

Vulkaan

 

In de middag kwamen we aan in ons hotel in Candidasa; Rama Shinta Hotel. Dit is een heel leuk hotel wat super schattig is opgebouwd en echt groen is van de mooie planten. We hebben hier genoten, want de volgende dag hebben we de hele dag aan het zwembad gelegen. Een prachtig hotel die ik echt zou aanraden.

Dag 8 ging de reis verder richting Sanur. Dit zou de laatste stop zijn.
Onderweg stopten we in een dorpje genaamd Kusamba. Hier wordt op heel ouderwetse wijze zout gewonnen uit zee. Een oud vrouwtje haalt met twee zakken op haar schouders water uit de zee en beweegt op een manier zodat het water uit de zakken valt en het zout in de zakken blijft liggen. Het zout legt ze vervolgens in holle boomstammen om dit te laten drogen en eruit te scheppen.

Hierna gingen wij door naar een tempel, een vleermuisgrot noemden ze dit. Het was eigenlijk gewoon een tempel met een vleermuisgrot achterin, waar wij overigens niet konden komen. De vleermuizen hebben we van een afstand moeten bekijken. Deze tempel, Goa Lawah, bevond zich in Klungkung.

Niet alles is natuurlijk geweldig op Bali. Waar ik heel erg van stond te kijken was de vervuilde natuur. Begrijp me niet verkeerd maar waar het geloof van de Balinezen voor staat is respect voor mens, natuur en dier. Maar serieus overal ligt vuil, plastic en noem maar op. Stranden lagen vol met plastic en troep. Werkelijk overal lag vuil. Zo zonde van de natuur en echt niet nodig.

We bereikten aan het einde van de ochtend onze laatste hotel; Artotel in Sanur. Een prachtig modern hotel, ik kan niet anders zeggen. Even geen schattige hagedissen op je kamer. Dit hotel is gewoon heel modern en anders gebouwd dan de anderen. Prima om zo de rest van de vakantie door te brengen.
We hadden een kamer met supergrote tv, Dolce Gusto apparaat en prachtige stortdouche. Echt een luxe hotel en last but not least; de infinitypool. Heel mooi met uitzicht op het strand.

Het strand viel overigens erg tegen, ook weer heel vies en ontzettend veel lange zeewier slierten. We hebben hier amper gelegen. Één keer hebben we even gesnorkeld bij een speciaal stukje koraal wat ze daar hadden aangelegd. Ik had niet voor niets een snorkelmasker gekocht. We wilden heel graag een snorkelexcursie gaan doen naar het nabijgelegen eiland Nusa Lembongang, maar dit was zo duur dat we hebben besloten dit over te slaan. Dit schijnt overigens wel heel mooi te zijn, dus als je in de gelegenheid bent probeer dit dan te doen.

Het vuil op het strand

In Sanur hebben we een leuke tijd gehad, voornamelijk bij het zwembad gelegen en lekkere restaurantjes bezocht. Trattoria, een echte Italiaan, en Jalapeño, een Mexicaan, deze tentjes vond ik erg goed en lekker.

Een tip die ik ook wil meegeven is zorg dat je altijd water bij je hebt. Drink veel water want je transpireert heel snel op Bali door het benauwde klimaat. En als je op Bali bent raad ik aan om net als wij veel van het eiland te gaan zien want dat is echt snoep voor je ogen.

Uitzicht vanaf een restaurant
Groen

Ik heb echt een superreis gehad op Bali en zoveel gezien en geleerd, mooie dingen maar ook minder mooie dingen. Maar het is zeker een aanrader om eens in je leven naar Bali te gaan. Voor mij is het een reis die ik van mijn bucket list kan halen.

 

4 thoughts on “Rondreis door Bali

  1. Hoi Suz leuk om te lezen en goed dat jullie hebben genoten…ziet er geinig uit…jammer van de troep op de stranden etc zeg xxx

  2. Wauw wat heb je dat weer super omschreven echt geweldig. Je neemt de mensen echt mee op reis. Top gedaan ♡

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.