Wortelcake

Weer een receptje voor vandaag, omdat ik weer aan het bakken ben geslagen.
Dit keer is het een heerlijke en redelijk gezonde wortelcake.
Omdat het heerlijk koud buiten is, de bomen alle kanten opwaaien en omdat het gewoon kan 😉

Een wortelcake? Dacht ik eerst altijd. Ja! Een wortelcake is echt lekker. En inderdaad, totaal anders dan ik eerst dacht. Gewoon lekker zoet zoals een cake hoort te zijn. Ik heb het recept uit het kookboek Gezonde taarten van Asja. Dit recept staat erin als wortelcakejes ( muffins ), maar ik heb er dit keer een grote normale cake van gemaakt. Het kan dus allemaal.
Ook had ik iets tekort aan speltmeel waardoor ik genoodzaakt was er een beetje zelfrijzend bakmeel aan toe te voegen. En dat is prima gelukt ! Ook heb ik dit keer het glazuur weggelaten, maar het is zeker wel een aanrader om het glazuur te maken ! Want het glazuur hoort eigenlijk wel echt bij een wortelcake. Ik zal het er dan ook gewoon bijzetten.
Nu op naar het recept van deze heerlijke cake.

Wortelcake

Ingrediënten voor de cake:
250 gr volkoren speltmeel
250 gr druivensuiker ( zonnatura verkoopt dit )
250 ml olijfolie, extra vergine
4 eieren
8 tl kaneelpoeder
1 el zout
400 gr geraspte wortel

Ingrediënten voor het glazuur:
70 gr roomboter
200 gr druivensuiker
1 tl vanillepoeder
20 gr geraspte wortel

Bereiding cake:
Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe alles, behalve het speltmeel en de wortel in een beslagkom en mix het tot een glad beslag. Voeg hierna beetje bij beetje het speltmeel toe en mix tot een glad beslag.
Voeg de wortelrasp toe en spatel het door de mix heen. Verdeel het beslag in een cakevorm ( of als je dat wilt in muffin vormpjes ) en doe dan de cake in de oven. Ik heb de cake voor 60 minuten in de oven gedaan, muffins kun je 20 minuten in de oven doen. Het kan zijn dat de cake een beetje gaat inzakken, dit komt door de olijfolie, maar is niet erg, de smaak blijft net zo lekker.

Bereiding glazuur:
Smelt roomboter voor het glazuur in een pannetje. Als de boter is gesmolten, zet je het vuur uit en voeg je de druivensuiker en vanillepoeder toe. Je krijgt nu een korrelig geheel.
Zet het vuur weer zachtjes aan en smelt het mengsel tot een stroperige textuur.

Verdeel het glazuur over de cake en doe er dan als finishing touch de geraspte wortel overheen. Wacht ongeveer 10 minuten tot het glazuur is afgekoeld.

20161126_194539

Bom apetite!

♥♥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.