Bacalhau à Zé do Pipo

Het is weer eens tijd voor een recept dacht ik zo.
Ik ben vandaag is een andere weg in geslagen, namelijk de weg van bacalhau ( oftewel stokvis ).
Dit Portugese recept kende ik nog niet, maar triggerde mij wel om het te proberen.
Zo, dan hier het recept voor dit overheerlijke stokvis gerecht.

Bacalhau à Zé do Pipo

Bacalhau, in het Nederlands bekend als de stokvis, is in Portugal een enorm populair en eeuwenoude vissoort waar heel veel verschillende soorten recepten van bestaan. Heel veel, we praten dan over duizenden.  Mijn moeder neemt altijd bacalhau mee vanuit Portugal, dus voor mij makkelijk om er aan te komen. Maar hier in Nederland is deze vis op de markt te krijgen. Ik heb er nooit op gelet omdat het voor mij normaal is dat mijn moeder het altijd wel in huis heeft.
Leuk om te weten; Dit gerecht is genoemd naar José Valentim, oftewel Zé do Pipo. Hij was eigenaar van een traditioneel restaurant in Porto. Het recept is bedacht in de jaren ’40.

Ik heb het vandaag dus voor het eerst gemaakt, het was makkelijk om te maken en echt zo lekker. Ik heb er echt van genoten. Het voordeel van bacalhau is dat de graten groot zijn, dus het is redelijk makkelijk te eten zonder dat je alle graatjes moet weg vissen  (leuke woordspeling =p)

Dan hier het recept! Veel plezier met het bereiden van dit heerlijke gerecht.

Ingrediënten (2 á 3 personen) :
Bacalhau ( ik had drie mootjes )
2 uien
3 teentjes knoflook
150 ml melk
750 gram aardappels voor puree
1 laurierblaadje
125 gr mayonaise
olijfolie
zwarte olijven
40 gr boter
1 eidooier
bloem
nootmuskaat
peper
zout
paprikapoeder

Even ter voorbereiding; de bacalhau moet meestal eerst een paar dagen van te voren in water gezet worden, waarbij het water meerdere keren ververst wordt. Er zit heel veel zout op de vis dus vandaar ook deze handeling. Hierna moet de vis gaar gekookt worden. Let hier op voor je dit gerecht gaat maken. Mijn moeder doet dit meestal gelijk als ze de vis thuis heeft en stopt dan de vis in de vriezer, waardoor je het bij bereiding alleen nog maar hoeft te ontdooien. Nog een tip; gebruik niet teveel zout, de vis is al zout van zichzelf dus bij bacalhau hoef je nooit veel zout meer te gebruiken.

Bereiding:
Verwarm de over voor op 220 graden.
Begin met het schillen van de aardappelen. Breng een grote pan met water en de aardappelen aan de kook en voeg een beetje zout toe.
Kook dit in ongeveer 25 minuten gaar.
Snij in de tussentijd de uien in ringen en de knoflook in plakjes. Doe op een bord wat bloem om de bacalhau moten te omhullen met bloem. Doe in een koekenpan een goede laag olijfolie en laat dit heet worden. Leg dan de moten bacalhau in de pan en bak ze rondom een beetje bruin. Als dit klaar is leg je de bacalhau even opzij op een keukenpapiertje.
Bak in dezelfde koekenpan met de olie van de bacalhau de uien, knoflook, laurierblaadje en wat peper. Laat dit goed glazig worden,
Ondertussen zijn de aardappelen klaar. Giet de pan leeg en doe de aardappelen terug in de pan. Stamp met een stamper de aardappelen tot een prakkie. Voeg dan de melk, boter, eidooier, nootmuskaat, peper en een beetje zout toe. Blijf dit roeren met een spatel tot de boter is verdwenen.
Leg de bacalhau moten naast elkaar in een overschaal. Schep dan de uienmengsel over de moten heen.
Doe de mayonaise hier weer overheen zodat alles bedekt is met mayonaise. Dan doe je alle aardappelpuree over de bekleedde moten heen. Duw de olijfjes in de puree en strooi er wat paprikapoeder overheen.
Je schotel ziet er dan zo uit:

20161118_181118_001

Doe de schotel voor ongeveer 20 minuten in de oven, totdat het een bruin krokant dakje heeft.

Nou easy niet? Wat mij betreft voor herhaling vatbaar!

Bom apetite!

♥♥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.